Munkajog

A munkajog minden cégnél alapvető jelentőségel bír, legyen szó a munkaviszony létesítés kérdéseiről, a munkaszerződés módosítás útvesztőjéről, vagy a felmondás és egyéb munkaviszony megszüntetés buktatóinak elkerüléséről.

A munkajogi kérdések mindig hangsúlyosak, azonban a rendkívüli helyzet és a megváltozó piaci gazdasági környezet indította átszervezések olyan gyors reagálást követelnek a munkavállalók jogviszonyának kezelésében, amelyek csak a részletszabályok ismerete mellett biztosítják a valódi előrelépést. Egy rosszul megválasztott munkáltatói jognyilatkozat komoly károkat tud okozni. Anyagilag és presztízs oldalról is, hiszennem mindegy, hogy egy újjáéledő munkaerőpiac milyen színben látja cégünket.

Munkaviszony létesítés - munkaszerződés

A munkaszerződés megkötésére rengetek sablon található, azonban hosszú távon nem kifizetődő, ha nem cégünk működésére és az adott munkakör részletszabályainak figyelembe vételével kerülnek meghatározásra a munkaválalóra irányadó munkavégzési szabályok. Később változtatni sokkal többe kerül és fájdalmasabb, mint elsőre egy jó munkaszerződést aláírni - munkáltatónak és munkavállalónak egyaránt 

Szabadságolás, otthoni munkavégzés - home office

Egyre inkább előtérbe kerülnek az alternatív foglalkoztatási formák, amelyek nem csak időlegesek lesznek, hanem a nemzetközi tendenciákat nézve ez a jövő iránya. Egyre több munkavállaló szeretné kihasználni a digitalizáció adta lehetőségek tárházát és távolról munkát végezni. A nagy vállalatok már nem is tartanak fenn annyi munkaállomást, mint ahány dolgozó van a cégnél, hiszen akár heti rotáció alapján valaki mindig otthonról dolgozik. A megfelelő infrastruktúrát egyszer kialakítani sokkal olcsóbb, mint egy nagy irodát (annak szolgáltatásaival) folyamatosan fenntartani. Ehhez azonban a munkaszerződés megfelelő rendelkezése és erre vonatkozó részletes belső szabályzatok - home office szabályzat - megléte szükséges, hogy a megfelelő és biztonságos munkavégzést távolról is biztosítsuk cégünk számára.

A szabadság kiadása mindig központi kérdés mind a munkavállaló, mind a munkáltató szempontjából és az érdekek nem mindig találkoznak, de a hangulatot - és ezáltal a munkavégzést befolyásolják. A munka törvénykönyve (a 2012. évi I. tv.) részletesen szabályozza a szabadság kiadásának rendjét, de egy jól működő cégnél nem elegendő erre hagyatkozni, hanem a szabadságolás rendje külön, részletes szabályozást igényel. Megéri egyszer időt és pénzt fordítani ennek a kialakítására, hogy az elégedett és motivált munkavállaló sokszorosan hozza vissza ezt az összeget.

Munkaviszony megszüntetése - felmondás

Ha a munkaviszony megszüntetésre kerül, az általában mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak kellemetlenséggel jár. Még kellemetlenebb, ha elmérgesedett helyzetben kerül erre sor, ráadásul ilyen estben születnek a rossz döntések, amelyek szabálytalan felmondás alakjában öltenek testet. A szabálytalan munkaviszony megszüntetés pedig egyenes út a munkaügyi per útvesztőjébe. A munkaügyi per drága, főleg annak, aki veszít. A felmonás szabályai sok lehetőséget rejtenek, ezek kihasználása azonban a részletszabályok pontos ismeretét teszi szükségessé, amelyek nem feltétlen a törvény szövegéből olvashatók ki, sokkal inkább a bírói gyakorlat tartogatja azokat. Különösen a rendkívüli felmondás rázós terület, de a versenytilalmi kaluzula és a tanulmányi szerződés is számos buktatót tartalmaz, csak, hogy pár olyan munkajogi elemet említsek, amelyeken sok pénzt bukhat bármelyik fél.

Munkajog és adatvédelem

Az adatvédelem és a GDPR még mindig slágertéma - a hatóságoknál is. Nem mindegy milyen adatokat kezelünk a munkavállalóinkkal kapcsolatban és ezek az adatok gyakran személyes adatok, valamint a szenzitív adat körbe tartoznak, amelyekre különösen szigorű szabályok vonatkoznak. Ha csak tároljuk az adatot, már az is adatkezelés! A GDPR szabályzat megalkotásánál vajon gondolt a munkavállalókról gyűjtött adatok körére is? Az otthoni munkvaégzés egy olyan új adatkezelési kört eredményezhetm amit szintén szabályozni szükséges. Menjen elébe az ellenőrzésnek.

 
 
 
Dr. Pajor Dávid ügyvéd

Manapság a jogi kérdések már komplex megoldásokat követelnek, amelyek nem csak az egyes jogszabályok önálló ismeretét követelik meg, hanem az azok alapján adott válaszok globális hatásait is ismerni kell. Több mint tíz éves szakmai tapasztalatommal állok rendelkezésére.

Elérhetőségeim

Cím: 1027 Budapest, Margit körút 26. I/4.
Telefon: +36 70 366 11 91
E-mail: iroda@drpd.hu​
Bank: HU85 10100792-02323000-01003004

  

Kövessen az alábbi helyeken is

btc

Ezt a honlapot Dr. Pajor Dávid (KASZ: 36066627; adószám: 50066469-1-41), a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvéd tartja fenn, az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belsõ szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak. A honlapon közzétett információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, amelyek semmilyen esetben sem minősülnek konkrét tanácsadásnak, vagy ajánlatnak.
Dr. Pajor Dávid ügyvéd © 2009-2022