Szerkezetátalakítási eljárás, a fizetési nehézséggel küzdő cégeknek
A magyar jogrendszerből igazából hiányzott valós segítség a fizetési nehézségben lévő gazdasági társaságok számára, működésük restrukturálására és megmentésükre. A csődeljárás céljának betöltésére alkalmatlan, nehézkes és igazából csak lehetőséget biztosít az adósnak bizonyos visszaélésekre - “egy sikeres csődeljárásban valahol mindig el van rejtve a csődbűncselekmény”
Változás a Fizetési meghagyásos eljárásban gazdálkodó szervezeteknek
A gazdálkodó szervezetek (cégek, egyéni vállalkozók) rézére 2023. október 1. napjától már nem csak az ügy indítása történik kizárólag elektronikus úton, hanem amennyiben adósként kapnak Fizetési meghagyást (FMH), abban az esetben erről az értesítés is kizárólag elektronikusan, az Ügyfélkapus tárhelyükre érkezik.
A vezető tisztségviselők felelősségének kérdései
A gazdasági társaságok vezető tisztségviselői (ügyvezető, árnyék vezető tisztségviselő) nem csak a társasággal szemben tartoznak felelősséggel tevékenységükért, hanem a hitelezőkkel szemben is mód van anyagi helytállási kötelezettségük megállapítására.
Felkészülés az elektronikus ügyintézések változásaira
Az elektronikus eljárások minden ügykörre való kiterjesztését célzó, a vonatkozó Uniós eIDAS irányelveken alapuló kormányzati törekvés újabb mérföldköve érkezik el, amelyhez az ügyfelek felkészülése is szükséges azzal, hogy elektronikus aláírással rendelkezzenek.
Podcast beszélgetés a kriptokról
Az Ügyvéd Podcastban Dr. Gerhard-Kotroczó Ágnes vendége voltam, ahol a kriptoeszközök jogi szabáyozásáról, valamint a digitális javak öröklési kérdéseiről beszélgettünk.
Kripto előadás a Budapesti Ügyvédi Kamarában
Az Ügyvédi továbbképzési rendszer keretében a Budapesti Ügyvédi Kamarában tartottam kollégámmal kreditpontos előadást a kriptoeszközök jogi és számviteli kérdéseiről, már a frissem elfogadott MiCA rendelet szabályaival kiegészítve
A fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet a gyakorlatban
Minden gazdasági társaság vezetőjének a réme, hogy a cége fizetésképtelen helyzetbe kerül és esedékességkor nem tudja kötelezettségeit teljesíteni. Van, aki jól kezeli ezt a helyzetet, mást azonban már ennek veszélye is megrémiszt. A tényleges fizetésképtelenséget megelőzően, ennek az előre látható, valós fenyegetése is már egy jogi kategória, amelyhez jogkövetkezmények, kötelezettségek társulnak, amit sokan nem is tudnak.
Sikeres csőd, vagy csődbűntett?
A fizetésképtelenség, vagy a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet nem feltétlen jelenti a hétköznapi értelemben vett csődöt a vállalkozás számára, hanem akár tartogathat lehetőségeket is, vagy hordozhat veszélyeket az ügyvezetői felelősség szempontjából.
Év végi teendők vállalkozásoknál
Közeleg az év vége és ilyenkor érdemes minden vállalkozásnak áttekintenie, hogy nyilvántartásait és egyéb adminisztrációs kötelezettségeit megfelelően teljesítette-e az év során. A gazdaságos működés szempontjából elengedhetetlen áttekinteni a még le nem zárt gazdasági eseményeket is, hogy azok adózási szempontból a leginkább optimálisabban legyenek kezelve.
A Btk. pénzmosásra vonatkozó tényállásának módosítása kifejezetten a kripto eszközök miatt
A büntető törvénykönyv (Btk.) 399. § rendelkezései alapján büntetni rendelt pénzmosás törvényi tényállása kimondottan is a kripto eszközök és azok alkalmazásának elterjedése miatt került módosításra 2021. január 1-től. A módosítás lényege, hogy az elkövetési tárgyának megjelölését dologról vagyonra változtatták, amely utóbbiba már a kriptopénzek is beletartoznak.
Dr. Pajor Dávid ügyvéd

Manapság a jogi kérdések már komplex megoldásokat követelnek, amelyek nem csak az egyes jogszabályok önálló ismeretét követelik meg, hanem az azok alapján adott válaszok globális hatásait is ismerni kell. Több mint tíz éves szakmai tapasztalatommal állok rendelkezésére.

Elérhetőségeim

Cím: 1027 Budapest, Margit körút 26. I/4.
Telefon: +36 70 366 11 91
E-mail: iroda@drpd.hu​
Bank: HU85 10100792-02323000-01003004

  

Kövessen az alábbi helyeken is

btc

Ezt a honlapot Dr. Pajor Dávid (KASZ: 36066627; adószám: 50066469-1-41), a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvéd tartja fenn, az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belsõ szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak. A honlapon közzétett információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, amelyek semmilyen esetben sem minősülnek konkrét tanácsadásnak, vagy ajánlatnak.
Dr. Pajor Dávid ügyvéd © 2009-2022