Kripto és blockchain ügyek

A blockchain technológián alapuló kriptopénzek (kriptodeviza), mint a Bitcoin és sok más altcoin napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A blockchain alapú rendszerekhez kapcsolódóan finanszírzási megoldások, mint az ICO (Initial Coin Offering), vagy az okosszerződések is működnek, így ezekkel kapcsolatos jogi kérdések is előtérbe kerülnek.

A blockchain alapú rendszerek és fizetési megoldások több szempontból is előremutató lehetőségeket rejtenek magukban, azonban ezek alkalmazása a változó és kimunkálatlan jogi környezet miatt veszélyeket is rejt magában.

A blockchain alapú rendszerek alkalmazásának bevezetésében a lehető legnagyobb tapasztalattal rendelkezem és a Magyar Bitcoin Egyesület első elnökeként abszolút naprakész információk állnak rendelkezésemre a magyarországi - és nemzetközi - szabályozással és lehetőségekkel kapcsolatban.

Adózás

Az adózás kérdése a rendezetlen jogszabályi környezet szintén bizonytalanságokat szül. Ezt súlyosbítja, hogy a NAV kategorizálása és jogértelmezése teljes mértékben szemben áll az Európai Unió Bíróságának 2015.évi, a C-264/14. számú ügyében hozott ítéletében megfogalmazottakkal. 

A NAV téves jogértelmezése nyomán kiadott állásfoglalásokra hivatkozva több adózási tanácsadó is téves tájékoztatásokat fogalmaz meg.

A kriptodevizák alkalmazásával kapcsolatosan gazdasági kérdésekben és adózási tanácsokban együttműködő partnereimmel állok ügyfeleim rendelkezésére.

Büntetőügyek

A kriptopénzek nyújtotta - egyre inkább már csak névleges - anonimitásból fakadóan gyakran használják a blockchain alapú rendszereket különböző visszaélésekhez, nem egyszer bűncselekményekhez. Ezek felderítése és a hatóságok felé történő megfelelő kommunikációja különleges szakértelmet kíván. Ezen ügyekben egy egyszerű feljelentés ritkán vezet akár csak érdemi nyomozati cselekményekhez, mivel specialitásuknál fogva a hatóság nem ért hozzájuk és leggyakrabban határon átívelő, nemzetközi kapcsolódású ügyekről van szó.

Az eredményes érdekképviselethez különösen fontos a gyors és szakszerű jogi érdekérvényesítés, nem csak a hatóságok felé, hanem a pénzügyi tranzakciók megtámadása ügyében is.

 

 
 
 
Dr. Pajor Dávid ügyvéd

Manapság a jogi kérdések már komplex megoldásokat követelnek, amelyek nem csak az egyes jogszabályok önálló ismeretét követelik meg, hanem az azok alapján adott válaszok globális hatásait is ismerni kell. Több mint tíz éves szakmai tapasztalatommal állok rendelkezésére.

Elérhetőségeim

Cím: 1027 Budapest, Margit körút 26. I/4.
Telefon: +36 70 366 11 91
E-mail: iroda@drpd.hu​
Bank: HU85 10100792-02323000-01003004

  

Kövessen az alábbi helyeken is

btc

Ezt a honlapot Dr. Pajor Dávid (KASZ: 36066627; adószám: 50066469-1-41), a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvéd tartja fenn, az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belsõ szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak. A honlapon közzétett információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, amelyek semmilyen esetben sem minősülnek konkrét tanácsadásnak, vagy ajánlatnak.
Dr. Pajor Dávid ügyvéd © 2009-2022