Csődeljárás

A köznyelvi használatban a csődeljárás jogi fogalma elveszti valódi lényegét, pedig számos KKV számára jelenthet megoldást fizetésképtelenség esetén. A csődeljárás lényege ugyanis az adós gazdasági társaság megmentése. A sikeres eljárás során létrejön a csődegyezség az adós és a hitelezők között, az adósságok esetlegesen átütemezett kifizetése után pedig a vállalkozás folytathatja működését.

Miért jó a csődvédelem vállalkozása számára?

A csődvédelem azt a célt szolgálja, hogy vállalkozása fizetési haladékot kapjon és ezáltal a felszámolás veszélye nélkül legyen lehetősége a hitelezőkkel tárgyalni. Segítségével Ön rendezheti adósságait a megállapított moratórium időtartalmán belül. A csődvédelem kérése a Csődtörvény előírásainak megfelelően elektronikus úton történik.

A csődeljárás lefolytatásához kötelező a jogi képviselet.Ha csődvédelem kérését fontolgatja vállalkozása számára, forduljon hozzám, és amellett, hogy minden kérdésére válaszolok, az elejétől a végéig segítem az eljárás során!

Mikor érdemes ügyvéd segítségét kérnie?

Ne várja meg, amíg bekövetkezik a tényleges fizetésképtelenség! Ha cége fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetben van, forduljon hozzám minél hamarabb, hogy az Ön és vállalkozása számára is a legmegfelelőbb megoldást találhassuk meg!

Mi a csődeljárás menete?

csődeljárás elrendelésével az adós társaság 120 nap (meghosszabbítható) fizetési haladékot kap fennálló tartozásai kifizetésére, azonban ez nem vonatkozik a munkavállalók bérére és az utánuk fizetendő járulékokra. Önnek e ponton 60 nap áll rendelkezésére, hogy összehívja a hitelezőket a csődegyezség kidolgozása érdekében.

Ki a vagyonfelügyelő és milyen jogai vannak az eljárás során?

A csődeljárás elrendelésekor a bíróság egyúttal kijelöl egy vagyonfelügyelőt is, aki az eljárás során figyelemmel kíséri az Ön vállalkozásának gazdasági tevékenységét. A vagyonfelügyelő – más néven csődbiztos – belenézhet a könyvelési anyagokba, megtámadhatja a szerződéseket, sőt, bizonyos esetekben a bankszámlák felett is rendelkezhet. A vagyonfelügyelő tevékenysége kapcsán, illetve mulasztása esetén Ön kifogással élhet a bíróságon, melyben természetesen számíthat szaktudásomra és gyakorlatomra!

Mit tartalmaz a csődegyezség?

A csődegyezség kialakítása a sikeres csődeljárás kulcsa. Az egyezségnek tartalmaznia kell a fizetési határidőket, adósságrendezési programot, illetve annak végrehajtási és ellenőrzési módját. A tárgyalások során a kompromisszumok elkerülhetetlenek, én azonban segítségére leszek abban, hogy a lehető legelőnyösebb megállapodás születhessen! Sok esetben a hitelezők az adósság egy részét elengedik, hogy a fennmaradó összeghez biztosan hozzájussanak. Az ilyen lehetőségek miatt fontos, hogy ne egyedül üljön a tárgyalóasztalnál.

Miért lehet jó vállalkozása számára a reorganizáció?

A reorganizáció sok esetben segíthet kikerülni az adósságspirálból, és megakadályozhatja, hogy a vállalkozás a jövőben hasonló helyzetbe kerüljön. A pénzügyi stratégia és a vállalkozás szerkezetének átalakítása egy jövőbeli sikeres és stabil cég alapja lehet.

Kérdése van az eljárással kapcsolatban vagy biztosra szeretne menni, és ügyvédi segítséggel folytatná le az eljárást? Forduljon hozzám bizalommal!

 
 
 
Dr. Pajor Dávid ügyvéd

Manapság a jogi kérdések már komplex megoldásokat követelnek, amelyek nem csak az egyes jogszabályok önálló ismeretét követelik meg, hanem az azok alapján adott válaszok globális hatásait is ismerni kell. Több mint tíz éves szakmai tapasztalatommal állok rendelkezésére.

Elérhetőségeim

Cím: 1027 Budapest, Margit körút 26. I/4.
Telefon: +36 70 366 11 91
E-mail: iroda@drpd.hu​
Bank: HU85 10100792-02323000-01003004

  

Kövessen az alábbi helyeken is

btc

Ezt a honlapot Dr. Pajor Dávid (KASZ: 36066627; adószám: 50066469-1-41), a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvéd tartja fenn, az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belsõ szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak. A honlapon közzétett információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, amelyek semmilyen esetben sem minősülnek konkrét tanácsadásnak, vagy ajánlatnak.
Dr. Pajor Dávid ügyvéd © 2009-2022