2017. a Bitcoin éve volt, mi lesz 2018-ban?

A 2017-es év pénzügyi szempontból egyértelműen a bitcoinról és a hasonló blockchain alapú eszközökről (ethereum, litecoin, stb.) szólt. Nem csak az árfolyam meredek emelkedése, hanem az elfogadottság és használhatóság növekedése is egyértelműen az év pénzügyi eszközévé tette ezeket a kriptovalutákat.

2017. december 31. · Általános hírek    

A bitcoin árfolyama 2017. év elején 1100 dollár körül mozgott, amely két éves csúcsot jelentett önmagában is. A 2016. év végén elindult meredek emelkedés kezdeti lökése Japánból érkezett, ahol az egyik jelentős kerekedelmi üzletlánc jelentette be a kriptovaluta elfogadását. Az árfolyam emelkedése néhány megingástól magában foglalt az év folyamán, azonban az év vége felé közeledve ismét meredek emelkedést vett, egészen 20000 dolláros árfolyamig. A nyár folyamán a Winklevoss-fivérek tervét a tőzsdei evezetésre elutasította az amerikai tőzsdefelügyelet, ez időlegesen visszavetette az árfolyamot, amit tetézett a kínai kormánynak a tőzsdék működésének és az ICO-k finanszírozásának betiltására tett erőfeszítései (a leg jelentősebb bitcoin-bányász farmok kínában találhatóak, ahol ezek korábban kormányzat segítség mellett létesültek). 

Technikai jellegű problémák régóta foglalkoztatják a bitcoin szcénát, mint az utalások lassúsága és drágasága. Ezek megoldására történt 2017. augusztus 1-én a hálózat kettéválása (hard fork, SegWit), amely lényegében a blockchain elágaztatását jelentette, aminek hatására létrejött a bitcoin-cash (BCC) elnevezésű kriptovaluta (a SegWit-ről itt és itt olvashat részletesebben). A bitcoin-blokklánc kettéválása az előzetes várakozásokkal ellentétben nem törte meg az árfolyam emelkedésének tendenciáját és 2017. augusztus 13-án először egy bitcoinért már 1.000.000 (egymillió) forintot kellett adni! A technikai jellegű problémák azonban nem oldódtak meg a blokklánc elágaztatásával, a tranzakciók továbbra is drágák, amely a fizetőeszközkéntvaló felhasználás akadályát jelenti. Erre válaszként 2017. év végén újabb hard fork kövtkezik be (erről bővebben itt olvashat), aminek következtében a b2x nevű újabb kriptopénz jön létre.

Az árfolyam mellett az egyik legnagyobb, a kriptovalutákhoz és különösen a bitcoinhoz kapcsolódó történet 2017-ben az ICO (az ICO-ról itt olvashat bővebben). Ez sok startup számára nagy lehetőséget és befektetést jelentett, azonban jelenleg ez jelenti az egyik legnagyobb veszélyt is a magas árfolyamra. Az ICO-lufi bármikor kidurranhat és a legtöbb előrejelzés ezt 2018-ban biztosra veszi.

A bitcoin persze nincsen egyedül a kriptopénzek világában, a 2017-es év hárrom másik "sztárja" a Litecoin, a DASH és az Ethereum volt. Az Ethereumra erős magyar kötődése miatt is érdemes figyelni, illetve ez első sorban szerződés nyilvántartásra lett optimalizálva a kialakítása során, így adózás kérdésében óvatosabban kell kezelni, mint a többi, kifejezetten fizetésre létrehozott eszközt.

2017. során a jegybankok sem maradtak tétlenek, bár a legtöbbjük (közöttük az MNB is) még mindig azt kommunikálja, hogy nincsen feladatuk a kriptopénzekkel kapcsolatosan. Ennek ellenére - szerencsére talán - tudjuk, hogy itthon is komolyan figyelemmel kísérik a kriptopénzek folyamatait; az Európai Központi Bank részéről pedig nyilvánosan kinyilatkoztatták, hogy valamilyen formájú szabályozásra szükség lesz. Emellett több ország (pl. Oroszország, Észtország, Kína, stb.) saját kriptovaluta kifejlesztésén dolgozik. 

Magyarországon a NAV hosszú idő után válaszokat adott egyedi megkeresésekre, azonban azok jogilag erősen vitathatóak. A NAV állásfoglalása szerint a bitcoin egy fizetési ígérvény, ezért követelésként kell kezelni. Ez az álláspont több ponton is hibádzik, a felhasználásra jogi szempontból veszélyes, adózás szempontjából kifejezetten hátrányos az adózóknak és leginkább szembe megy az Európai Bíróság C-264/14 ítéletében foglaltakkal.  

 

 
 
 
Dr. Pajor Dávid ügyvéd

Manapság a jogi kérdések már komplex megoldásokat követelnek, amelyek nem csak az egyes jogszabályok önálló ismeretét követelik meg, hanem az azok alapján adott válaszok globális hatásait is ismerni kell. Több mint tíz éves szakmai tapasztalatommal állok rendelkezésére.

Elérhetőségeim

Cím: 1027 Budapest, Margit körút 26.
Telefon: +36 70/366-11-91
E-mail: iroda@drpd.hu​
Bank: 10100792-02323000-01003004

Kövessen az alábbi helyeken is

btc

Ezt a honlapot Dr. Pajor Dávid (KASZ: 36066627; adószám: 50066469-1-41), a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvéd tartja fenn, az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belsõ szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak. A honlapon közzétett információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, amelyek semmilyen esetben sem minősülnek konkrét tanácsadásnak, vagy ajánlatnak.
Dr. Pajor Dávid ügyvéd © 2009-2018