Banki hitelbírálat szempontjai

Az éves beszámoló a vállalkozás hiteligényének elbírálásakor az egyik legfontosabb dokumentum a bank számára és nem csak szárazon a számok a fontosak, hanem azok mögöttes tartalma és az azokból kiolvasható állapota a cégnek.

2016. április 24. · Általános hírek    

 Az alábbiakban a bankok által a beszámolóval kapcsolatosan az amúgy kevésbé ismert értékelési szempontokat vesszük sorra:

Ne legyen egekben a készpénzállomány

A vállalkozók között nem ritka gyakorlat, hogy „ideiglenesen" pénzt vesznek fel privát használatra a cég számlájáról. Ezek a pénzek a kimutatásban a pénztárban szerepelnek, természetesen csak papíron. Nem nehéz megjósolni a bank reakcióját a következő információk együttállásánál: a vállalkozó szeretne 40 millió forint hitelt, de 25 millió forint van év végén a pénztárban.

A hitelt felvenni szándékozók számára kiemelten fontos, hogy az év végi pénztáregyenleg ne legyen arányaiban kiugróan magas. Az más kérdés, hogy a NAV ellenőrzések szempontjából is így egészséges.

Nem szabad mindenáron az összes adót megspórolni

Hazánkban nemzeti sport az „adóoptimalizálás", melynek azonban egyenes következménye az alacsonyabb hitelezhetőség. Ha egy cég az árbevételre vetített 3 százalékos profitot mutat ki (100 millió forint bevételből 3 millió forint profitot), akkor a bank azt látja, hogy ha csak kicsivel lesz rosszabb jövőre a gazdálkodási környezet már veszteségbe fordul a cég és így nem (vagy sokkal kisebb mértékben) lesz hitelképes. Az egészséges profitabilitás a hitelezhetőség alapja, nem érdemes tehát minden áron „leköltségelni" a teljes profitot, ha hitelt szeretnénk.

A vállalkozók elsődleges kérdése, hogy mekkora profit mellett mekkora hitelt kaphatnak. A hitelezhetőség mértéke orientációt adhat a Bankmonitor.hu céges hitelkalkulátora, pontosan azonban csak egy komplex hitelminősítési folyamattal állapítható meg:

Tulajdonosnak nyújtott kölcsön

A napnál is világosabb: hitelt szeretne felvenni a cég, de ezt megelőzően hitelt nyújtott a tulajdonosnak. Ez bizony nem néz ki jól. Ez a banknak abszolút úgy fog tűnni, mintha a tulajdonos privát életét finanszírozná. Mindez nem jelenti azt, hogy a tulajdonosnak nyújtott hitel mellett ne vehetne fel banki hitelt a cég, de ittel kell találni az egészséges arányokat.

Nem mindegy, hogy a cég mikor adta a hitelt a tulajdonosnak, milyen mértékben és mindez hogyan aránylik az osztalék ágon kivett pénzekhez. Lehetőség szerint csökkentsük le (optimális esetben szüntessük meg) a tulajdonos tartozását a cég irányába a hiteligény beadását megelőzően.

A tulajdonos cégei közötti keresztfinanszírozás

Ma már jellemzően (egy bizonyos méret felett) több céggel is rendelkezik egy tulajdonos. Rossz beidegződés (vagy leginkább egyszerű megoldás), hogy a profitot termelő cég folyamatosan finanszírozza cégek közötti kölcsönnel a veszteséges cégeket. Ennek eredményeként könnyen előállhat az a helyzet, hogy a jól működő vállalkozás hiteligénylésekor azt fogja mondani a bank, hogy mivel áttételesen a veszteséges céget finanszírozná, inkább nem ad hitelt.

Év végével érdemes a lehetőségekhez képest minimálisra szorítani a cégek közötti kölcsönöket.

Hitelkeret kihasználtsága

Azon cégeknél, melyek erősen hullámzó folyószámla hitelkeret kihasználással bírnak, érdemes év végén törekedni a hitelek részleges visszafizetésére (még akkor is, ha a következő év elején a keret kihasználtsága elkerülhetetlenül nő majd). Ezzel az év végi beszámolóban a saját tőke és a hitel aránya egészségesebb szinten lesz.

 
 
 
Dr. Pajor Dávid ügyvéd

Manapság a jogi kérdések már komplex megoldásokat követelnek, amelyek nem csak az egyes jogszabályok önálló ismeretét követelik meg, hanem az azok alapján adott válaszok globális hatásait is ismerni kell. Több mint tíz éves szakmai tapasztalatommal állok rendelkezésére.

Elérhetőségeim

Cím: 1027 Budapest, Margit körút 26. I/4.
Telefon: +36 70 366 11 91
E-mail: iroda@drpd.hu​
Bank: HU85 10100792-02323000-01003004

  

Kövessen az alábbi helyeken is

btc

Ezt a honlapot Dr. Pajor Dávid (KASZ: 36066627; adószám: 50066469-1-41), a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvéd tartja fenn, az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belsõ szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt a www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak. A honlapon közzétett információk kizárólag általános tájékoztatásra szolgálnak, amelyek semmilyen esetben sem minősülnek konkrét tanácsadásnak, vagy ajánlatnak.
Dr. Pajor Dávid ügyvéd © 2009-2022